Pedagogiska instrumentet Ditt unika ledarskap-idrott

Utbildningen Ditt Unika Ledarskap bygger på en solid evidensbaserad bas. I grunden finns det transformerande ledarskapet, men också idrottspsykologiska teorier kombinerat med kognitiv beteendeterapi (KBT) och beteendeförändring. Syftet är att på ett praktiskt sätt stödja dig i din utveckling som ledare. 

I kartläggningsinstrumentet Ditt unika ledarskap-idrott kommer dina idrottare besvara frågor om ditt ledarskapsbeteende och ge en nulägesbild. Det sker digitalt och anonymt. Feedbackrapporten används därefter i det strukturerade arbetsmaterialet som identifierar vad du vill arbeta vidare med. Tillsammans med våra erfarna idrottspsykologiska rådgivare kommer du analysera feedbacken, identifiera prioriterade styrkor och utvecklingsområden samt upprätta din egen konkreta handlings- och aktivitetsplan.

För vem är instrumentet?

Instrumentet är för tränare i alla idrotter och spännande nog för både bredd och elitidrott. Instrumentet finns i två versioner. En där tränarna leder 9 till 12-åringar och en för 13 år och uppåt. Ditt Unika Ledarskap fungerar som underlag för exempelvis handledning, utvecklande samtal, utbildning och utvärdering av utveckling över tid. Det kan ske både kort- och långsiktigt beroende på dina behov och möjligheter. 

Läs vad Douglas Jakobsen, tränare i fotboll för Sollentunas herrar i division 1, tyckte om processen.

Vad är det inte?

Instrumentet Ditt Unika Ledarskap är inte ett psykometriskt test i syfte att mäta egenskaper, färdigheter, personlighet eller andra psykologiska strukturer. Det ska heller inte förväxlas med ett sådant. Ingen bedömning görs heller om du är en ”bra” eller ”dålig” tränare. Syftet med instrumentet är att på ett pedagogiskt sätt ge en utgångspunkt för att utveckla ledarskapsbeteenden hos tränare och ledare som är nyfikna på sitt ledarskap. I den strukturerade processen ökar sannolikheten att få till en verklig förändring i önskad riktning. 

Hur går det till?

Steg 1: Introduktion

2motiv8 skapar en unik länk för varje tränare som mailas ut. Tränare skickar digitalt en länk till de idrottare hen har i sin grupp. Det kan vara via mail , chattgrupper eller andra digitala kanaler. När idrottaren klickar på länken så får personen börja med att läsa en introduktionstext (se bild)

 

Steg 2: Svara på frågor

Idrottaren får sedan svara på frågor om sin tränares frekvens av ledarskapsbeteenden inom områdena transformerande ledarskap, självbestämmande motivation, tävling, prestations- och resultatorientering och förväntningar, feedback och organisation (se bild för exempel)

 

Steg 3: Feedbackrapport

När minst fem stycken i gruppen svarat på enkäten skickas en live-länk till en feedbackrapport ut till tränaren. Det betyder att tränaren direkt kan se utfallet av svaren som kommit in på sin länk. Även om tränaren öppnar rapporten fortsätter den att uppdateras allteftersom fler idrottare svarar på frågeformuläret